Paapii Magazine

PaaPiis kläder har en egen kalkylator för koldioxidavtryck

27.10.2021




PaaPii Design Oy har i samarbete med Clonet utvecklat en Open CO2.net -baserad kalkylator som PaaPii kan använda för att beräkna koldioxidavtrycket för sina individuella kläder. Räknaren kan användas för att designa produkter och övervaka utsläpp som kläderna producerar. 


PaaPii Design Oy har en lång historia av ansvar och företaget strävar med alla medel till att minska koldioxidavtrycket från sina produkter. Vi strävar efter att skapa produkter med tidlös stil och hög kvalitet. Vid tillverkningen av kläder använder PaaPii främst ekologisk bomullstrikå, som produceras i en GOTS- och Öko-Tex-certifierad fabrik i Litauen. Tygerna transporteras från Litauen till fabriken i Kokkola, Finland, där produkterna sys. En del av den elektricitet som används i fabriken genereras av solpaneler installerade på taket. Mängden avfall från sömnaden minskas genom att donera spillmaterial till sömnads intresserade kunder i den anslutna fabriksbutiken. 

På våren 2021 använde PaaPii Clonet för att undersöka hela företagets koldioxidavtryck för år 2019. Beräkningen utfördes enligt Greenhouse Gas Protocol-standarden (GHG Protocol) med verktygen från Open CO2.net- plattformen. Samtidigt ordnades en utbildning om koldioxidavtryck för PaaPiis personal. Projektet gav en tydlig bild av PaaPiis huvudsakliga utsläppskällor och var det finns utrymme för förbättringar.


Under 2021 har PaaPii investerat och gjort förändringar i sin verksamhet för att minska utsläppen. Under 2021 kommer PaaPii att övergå till att använda grön el som är certifierad med en ursprungsgaranti. När vi köper in tyger är vi dessutom noga med att optimera transporterna så att beställningarna anländer i fulla laster, vilket minskar de totala utsläppen från transporterna.


Kontinuerlig förbättring som en del av en ansvarsfull affärsverksamhet. 


Kontinuerlig förbättring är vad vi gör. När företagets koldioxidavtryck hade beräknats och de tydligaste åtgärderna för att minska utsläppen hade genomförts, fick PaaPii idén att även beräkna koldioxidavtrycket för sina produkter. 


Clonet utvecklade en Open CO2.net-baserad anpassad kalkylator för PaaPii, som gör det enkelt att beräkna koldioxidavtrycket för PaaPiis kläder. Kalkylatorn omfattade alla tyger som används av PaaPii Design och deras utsläppsfaktorer, liksom de transportvägar som företaget använder, förpackningsmaterial och naturligtvis energiförbrukningen i företagets egen verksamhet och det avfall som genereras under produktionen. Dessutom kan produktens typiska utsläpp under användning uppskattas baserat på produktens skötselråd.





Den nya kalkylatorn tar med koldioxidavtrycket i produktutvecklingen. 


Med den nya kalkylatorn för koldioxidavtryck för kläder kan PaaPiis personal göra mer hållbara val redan i designstadiet. Kalkylatorn möjliggör en jämförelse av klimatbelastningen för de material som PaaPii använder med den som skulle uppstå om produkterna tillverkades av vanlig bomull. Kalkylatorn ger en exakt konkret siffra för utsläppen från ett enda plagg, som kan användas som underlag för design. Kalkylatorn grundar sig på ISO 14067-standarden och tar hänsyn till alla utsläpp som genereras av kläderna från fiberproduktionen till kassan i PaaPii-butiken i Kokkola. 


För att PaaPii ska kunna jämföra resultaten från kalkylatorn med andra produkter, gick Clonet igenom tidigare livscykelanalyser av produkter som liknar PaaPiis kläder. Enligt studierna har materialet, produkten och dess energiförbrukning en betydande inverkan på produktens koldioxidavtryck. PaaPii tilldelades ett preliminärt jämförelsevärde i form av kg CO2e/100 g produktyta, som PaaPii kan använda som grund för sin design.


Den tydliga siffran gav en konkret indikation på klimatvänligheten hos PaaPiis produkter. När man jämför PaaPii Sumu-tunikan för kvinnor med en t-shirt av bomull tillverkad i Asien som transporterades med lastfartyg från Asien till Europa, var Sumu-tunikans koldioxidavtryck per 100 gram använt material hälften så mycket. Om man jämför Sumu-tunikan med en polyesterklänning tillverkad i Kina är Sumu-tunikans koldioxidavtryck per 100 gram använt material mindre än en tredjedel av polyesterklänningens. *


Ett plaggs koldioxidavtryck påverkas också överraskande nog av hur köparen transporterar hem plagget och hur plagget underhålls. 


*Siffrorna har hämtats från en nyligen genomförd studie som gjorts av svenska Mistra Future Fashion-projektet, där koldioxidavtrycken för olika textilprodukter beräknats. Klimateffekterna av transporter från Asien till Sverige eller Finland skiljer sig inte nämnvärt från varandra. I jämförelsen granskades utsläppen från produktens födelse till fabriksgrinden (cradle-to-gate), och därmed beaktades inte de utsläpp som uppstår under produktens användning.


Författare: Anna Gaib, Beda Rasinen, Sari Siitonen, Clonet Oy



article image
Gratis mönster till dig – sy en härlig mössa!
Vad kan vara en mer användbar accessoar för olika årstider än en snygg mössa! Få det kostnadsfria mönstret till mössan och sömnadsinstruktionerna och sy de mest imponerande mössorna till dig själv eller som present.
article image
Skapa din egen fantastiska tofsvägg
Använd tofsar till fantastiska hantverksprojekt.
article image
Valet av tunika - tips för att hitta den perfekta tunikan
Tunikor är mångsidiga plagg som kan användas året runt. Läs tipsen som hjälper dig att göra rätt val när du väljer tunika.
article image
Paapii charmar på teaterscenen
Ella och vännerna klär sig i glada mönster från Paapii i Kouvolan Teatteris föreställning Ella ja kaverit - Paterock.
article image
5 anledningar till att välja en finsk produkt
Genom att köpa kläder från Finland vet du att människors välmående har hög prioritet.
article image
Njut av semestern i Karleby
Läs mer och spara tipsen inför sommarsemestern, och planera en resa som passar just dina intressen. Välkommen till Karleby!
article image
Hur mycket tyg behöver jag för mitt syprojekt?
Planerar du ett syprojekt, men undrar hur mycket tyg du ska beställa? Läs mer om vad du ska ta hänsyn till vid uppskattning av tygåtgång.
article image
Minnen på duk - utställning i Lochteå
En utställning med Anniina Isokangas designade tyger- Minnen på duk, öppnas den 25.7.2023 i prästgården i Lochteå.
article image
Patientkläder från PaaPii till Soite barnsjukhus
Vi har kunnat genomföra ett fantastiskt samarbetsprojekt genom att designa och producera en kollektion patientkläder för Soite barnsjukhus.
article image
Designstationen KNUT
På den gamla, charmiga järnvägsstationen i Karleby öppnar en ny designbutik den 31 mars 2023, där hantverk och formgivning från när och fjärran samlas under ett och samma tak.
article image
PaaPii x K-Citymarket
PaaPii-kläder för bebisar och barn från K-Citymarket. I sex utvalda K-Citymarket-butiker kommer du att kunna se PaaPii:s barnkollektion
article image
PaaPii deltar i Arctic Design Week
PaaPiis Pohjola-kollektion kommer att visas upp på Arctic Fashion Show.
article image
Gratis mönster till dig – sy en härlig mössa!
Vad kan vara en mer användbar accessoar för olika årstider än en snygg mössa! Få det kostnadsfria mönstret till mössan och sömnadsinstruktionerna och sy de mest imponerande mössorna till dig själv eller som present.
article image
Skapa din egen fantastiska tofsvägg
Använd tofsar till fantastiska hantverksprojekt.
Se alla