Paapii Magazine

Njut av semestern i Karleby

31.03.2024
En charmig kuststad som utstrålar härlig nostalgi, Karleby erbjuder gott om sevärdheter för besökare i alla åldrar. Oavsett om du vill byta miljö för en helg eller under flera veckor är Karleby en fantastisk plats att vara på och utforska. Om vi skulle ta med dig på en rundtur av Karlebys tjänster och intressanta platser, kunde rundturen inkludera följande destinationer, till exempel.

Vad sägs om en inspirerande stund fördjupad i finsk mode och design? Eller en mysig tur runt Gamla stadsdelen Neristan och museé kvarteret? Under promenaden kan du stanna till på storgatan för en kaffe eller en måltid. Mannerheimplatsen, fyllt med vackra blomsterarrangemang, stoltserar med det magnifika gamla rådhuset och Frihetsstatyn. Till efterrätt kan du bege dig till Karleby torg, där du hittar glasskiosker och försäljningsstånd med försäljare. På onsdagar ordnas kvällsmarknad på torget.

Karleby är ett utmärkt val som semesterdestination - oavsett om du planerar en resa ensam, med din partner, med din familj eller till och med med en större grupp. Fortsätt läsa och samla tips inför din kommande semester och planera en resa av upplevelser skräddarsydd efter dina intressen. Varmt välkommen till Karleby!


Förslag på shopping i Karleby

Designskatter från Paapiis fabriksbutik

Paapiis fabriksbutik är fylld med finsk design. Där kan du hitta unika presenter till dig själv eller till andra. Utbudet inkluderar ett brett sortiment av Paapii-tyger, kläder för kvinnor, barn, spädbarn och män, livsstilsprodukter, mönsterböcker och sytillbehör. Tveka inte att ställa frågor, vår personal berättar gärna mer om klädfabriken och våra produkter. Produktionen av kläder sker under samma tak eftersom Paapiis sömnadsfabrik ligger bara några steg från butiken. Under ditt besök i fabriksbutiken kan du även utforska det unika urvalet av Finsket, Paapiis syster varumärke. Butiken är öppen måndag till fredag från kl. 9 till 17 och lördagar från kl. 10 till 14.


KNUT - hantverk från när och fjärran

I Karleby, vid den gamla charmiga järnvägsstationen, hittar du designbutiken KNUT, som samlar hantverk och design från när och fjärran under ett och samma tak. KNUT är ett koncept som föddes ur samarbetet mellan PaaPii Design Oy och Taito Keski-Pohjanmaa ry. De som är intresserade av hantverk och design kan enkelt besöka butiken på vardagar eller helger och hitta underbara designgåvor till sig själva eller sina nära och kära. KNUT ligger på järnvägsgatan 1 och har öppet tisdag till fredag från kl. 10 till 17 och lördagar från kl. 10 till 15.


Skrivaffär 33RPM

Låt dig inspireras av de konkreta skatterna i skivaffären! Beläget på Storgatan erbjuder den nostalgiska skivbutiken 33 RPM ett brett urval av CD-skivor och vinylskivor som omfattar olika musikgenrer. Oavsett om du vill ha nya eller begagnade skivor är du garanterad att hitta presenter till dig själv och andra musikentusiaster.

Foto: Skrivaffär 33RPM

Loppisar Aikakone och Ykköskirppis

Morgonstund har guld i mun och en annan persons gamla, oanvända föremål kan hitta ett nytt hem och bli en skatt för sin nya ägare. I Karleby finns det olika loppmarknader där du kan göra fantastiska fynd. Aikakone och Ykköskirppis har ofta föremål till försäljning såsom kläder, tyger, leksaker, porslin, möbler och konst.

Foto: Loppis Aikakone

Kultur och cafeér i Karleby

Kulturgaraget

Låt musiken vibrera i din kropp och själ. För dem som är entusiastiska över live-musik rekommenderar vi att du kollar in Kulttuurikorjaamo / Kulturgaraget som ligger nära centrum av Karleby och dess evenemangsutbud. Kulturgaraget arrangerar live-konserter och klubbar för en mindre publik. Kolla in på Facebook för att se vilka spelningar som kan vara tillgängliga under ditt besök.

Foto: Sami Kemppainen

Museékvarteret och våffelcaféet

Från den mysiga innergården vid Museékvarteret hittar du byggnader som daterar sig så långt tillbaka som fyra olika århundraden. Ta en promenad till Karlebys Naturhistoriska museum, känt som Kieppi. Kolla in K.H. Renlund Museums hemsida för att se om det finns några utställningar eller evenemang planerade under ditt besök. Efter dina museérundturer, unna dig själv på det närliggande Våffelcaféet och njut av en härlig sommardag bland vackra historiska byggnader.

Café Kahvipuu

Café Kahvipuu ligger på Storgatan, nära Mannerheimplatsen. Dess mysiga atmosfär och skyltfönster fyllda med olika delikatesser bjuder in kaffe-, te- och bakverksälskare att spendera kvalitetstid i Karleby centrum.

Foto: Café Kahvipuu

Café Saha

Café Saha, beläget i Yxpila, Karleby, är perfekt för att tillbringa en avslappnad sommardag med kaffe, godsaker och kulturella upplevelser som sommarteater och musikframträdanden. För bastu entusiaster finns det en aktivt uppvärmd bastu på gården och om du känner för det kan du till och med ta ett dopp.

Njut av bekväm övernattning i kuststaden Karleby

I Karleby centrum finns ett varierat utbud av mysiga övernattningsalternativ. På Original Sokos Hotel Kaarle, Hotel Seurahuone och Hotel Kokkola kan du njuta av lugna nätter i mjuka hotellakan och unna dig en näringsrik och läcker frukost. För de med ett äventyrligt sinne är det även möjligt att övernatta på fyrön Tankar.

Foto: Original Sokos Hotel Kaarle

Utforska Karleby centrum och dess kustområden

Ta en promenad i den gamla stadsdelen Neristan

Små, storslagna hus står sida vid sida, inbäddade under kronan av lövträd. Fulla av historiens viskningar och fantastiska berättelser. Upplev den härliga idylliska atmosfären i Neristan under din semester! I stadens hjärta stoltserar den gamla stadsdelen Neristan med hundratals trähus, där vissa daterar tillbaka till 1700-talet. I Neristan kan du känna den förgångna eran och leka med tanken på hur denna miljö skulle ha sett ut om vi kunde resa tillbaka i tiden hundratals år.


Havsparken i Karleby

Den vackra Havsparken erbjuder utmärkta möjligheter att beundra havet, leka i parken och delta i olika aktiviteter. Simma, spela frisbeegolf, yoga, åka skateboard eller koppla av med en bok - det finns gott om plats för aktiviteter i Havsparken, och du kan enkelt nå parken från stadens centrum med cykel. För dem som kör finns det gott om parkering runt parken.


Vattajanniemi och Ohtakari

Tillbringa en avslappnad stranddag på Vattajanniemi sandstrand, som ligger cirka 40 km från Karleby. Denna fantastiska strand sträcker sig över 15 km, vilket gör den till en av de längsta sandstränderna i de nordiska länderna. Packa med dig lite mellanmål och en filt, och din underbara sommardag vid havet kan börja. Här kan du fånga härliga familjeporträtt och njuta av tillvaron tills solnedgången. Bredvid Vattajanniemi ligger den charmiga fiskebyn Ohtakari, där du bland annat hittar ett fiskemuseum och ett sommarcafé.

Ta en cykelutfärd till Café Bryggan

För cykelentusiaster som planerar en dagsutflykt är Café Bryggan värt att ha i åtanke. Cykla genom det maritima landskapet och passera talrika broar som pryds av mysiga stugor längs strandlinjen. Cykelvägen följer delvis vägen kallad Sju broars väg, genom skärgården. Vägen kallas Sju broars väg efter de sju broarna som förbinder Jakobstad med Karleby genom Larsmo och Öja. Resan är enkel från Karleby stadskärna till Öjas fiskeby. Där kan du förfriska dig på Café Bryggan med en kopp kaffe eller en glass.

Den unika fyrön Tankar

En scen som från en målning - fantastiska Tankar är en plats värd att uppleva! Du kan enkelt resa till Fyrön med M/S Jenny från Karleby Havspark. Fånga vackra foton av den charmiga rödvita fyren, utforska vegetationen och de gamla byggnaderna i skärgården och njut av en picknick på klipporna medan du tar in den hisnande havsutsikten framför dig.


Foto: Visit Kokkola

article image
Sy en underbar tygväska!
Var kan man hitta en väska som är rymlig, snygg, slitstark och superhärlig? – Sy en själv! Minttu hos PaaPii gjorde instruktioner till väskan. Ta till vara instruktionerna här och njut av ett härligt slutresultat!
article image
Valet av tunika - tips för att hitta den perfekta tunikan
Tunikor är mångsidiga plagg som kan användas året runt. Läs tipsen som hjälper dig att göra rätt val när du väljer tunika.
article image
Paapii charmar på teaterscenen
Ella och vännerna klär sig i glada mönster från Paapii i Kouvolan Teatteris föreställning Ella ja kaverit - Paterock.
article image
5 anledningar till att välja en finsk produkt
Genom att köpa kläder från Finland vet du att människors välmående har hög prioritet.
article image
Hur mycket tyg behöver jag för mitt syprojekt?
Planerar du ett syprojekt, men undrar hur mycket tyg du ska beställa? Läs mer om vad du ska ta hänsyn till vid uppskattning av tygåtgång.
article image
Minnen på duk - utställning i Lochteå
En utställning med Anniina Isokangas designade tyger- Minnen på duk, öppnas den 25.7.2023 i prästgården i Lochteå.
article image
Patientkläder från PaaPii till Soite barnsjukhus
Vi har kunnat genomföra ett fantastiskt samarbetsprojekt genom att designa och producera en kollektion patientkläder för Soite barnsjukhus.
article image
Designstationen KNUT
På den gamla, charmiga järnvägsstationen i Karleby öppnar en ny designbutik den 31 mars 2023, där hantverk och formgivning från när och fjärran samlas under ett och samma tak.
article image
PaaPii x K-Citymarket
PaaPii-kläder för bebisar och barn från K-Citymarket. I sex utvalda K-Citymarket-butiker kommer du att kunna se PaaPii:s barnkollektion
article image
PaaPii deltar i Arctic Design Week
PaaPiis Pohjola-kollektion kommer att visas upp på Arctic Fashion Show.
article image
Gratis mönster till dig – sy en härlig mössa!
Vad kan vara en mer användbar accessoar för olika årstider än en snygg mössa! Få det kostnadsfria mönstret till mössan och sömnadsinstruktionerna och sy de mest imponerande mössorna till dig själv eller som present.
article image
PaaPii välkomnas på den japanska marknaden
PaaPiis illustrerade träprodukter har lagts ut till försäljning i Tokyo.
article image
Sy en underbar tygväska!
Var kan man hitta en väska som är rymlig, snygg, slitstark och superhärlig? – Sy en själv! Minttu hos PaaPii gjorde instruktioner till väskan. Ta till vara instruktionerna här och njut av ett härligt slutresultat!
article image
Valet av tunika - tips för att hitta den perfekta tunikan
Tunikor är mångsidiga plagg som kan användas året runt. Läs tipsen som hjälper dig att göra rätt val när du väljer tunika.
Se alla