Paapii Magazine

PaaPii får fulla tio poäng!

29.01.2021


PaaPii har gått sin egen lyckliga väg redan i tio års tid. 2011 bestämde sig Anniina Isokangas för att ta steget från sin hobby till att bli entreprenör och grundade PaaPii design. På den tiden tillverkade enmansföretaget mjuka leksaker, barnrumsinredning och tyger. Den första produkten var ett mjukisdjur med två ansikten – på ena sidan var den vaken och på den andra sov den. Till en början tryckte Isokangas alla tyger för hand. Övergången till industriell produktion har i hög grad underlättat och ökat produktionen av tyger. 

– De första tygbeställningarna var 300 meter – och det kändes ganska stort! Förra året sålde PaaPii mer än 70 kilometer ekologiskt bomullstrikå som kläder och tyger, 21 kilometer collegetyg och ett par tusen kilo merinoull och bomull jacquard, säger Anniina.



Anniina skapade PaaPii från grunden och gjorde till en början allt själv, från design till produktion och marknadsföring. Nu är arbetet redan fördelat på tjugo anställda. Anniina har omslutit sig med ett fantastiskt team som delar samma entusiasm och värderingar - team PaaPii. När Anniina grundade PaaPii vid köksbordet i sitt hem hade hon inte kunnat föreställa sig att det om tio år kommer att finnas en fabrik i hennes hemstad, som innefattar en egen syateljé, en fabriksbutik, lager och andra funktionella utrymmen.


-Målet är inte tillväxt för tillväxtens skull, utan tillväxt inträffar när saker görs på rätt sätt. Och det här är vad vi har försökt göra.



PaaPii har designat tyger från första början och klädkollektioner har varit en del av vårt urval sedan 2015. Paula Isopahkala arbetar som kläddesigner för alla PaaPiis klädkollektioner. Paula kontaktade Anniina för flera år sedan med idén att göra hjälmmössor för bebisar av PaaPiis tyger.


- När Paula kom till mig tänkte jag, är det värt att börja tillverka kläder i Finland? Kommer någon faktiskt att köpa dem, tänkte Anniina.

Efter en viss tvekan tog företaget tag i saken och i slutet av 2015 lanserades de första kläderna, som Heija-tunikan för kvinnor och Uljas-skjortan för barn, på nätet. Fram till nu hade de flesta av PaaPiis kunder varit sömmerskor. Det fanns dock en efterfrågan på inhemsk klädproduktion och slutet är historia. Idag säljs PaaPiis kläderkollektioner för bebisar, barn och kvinnor till dussintals återförsäljare både i Finland och utomlands. Produktionsvolymerna för klädkollektionerna växer ständigt - produktionen har nästan fördubblats sedan 2018!



- PaaPii erbjuder högkvalitativa, inhemska och ekologiska produkter. Inhemsk produktion är en konkurrensfördel! Paulas handavtryck syns på alla PaaPiis kläder. Även om hjälmmössan aldrig sattes i produktion hos PaaPii, är den tillbaka - mössans design kommer att ingå i en babymönsterbok som kommer att publiceras i år. PaaPii har redan mönsterböcker för kvinnor och barn, som har tagits emot mycket väl över hela världen.

 - När barnens mönsterbok publicerades var det ett viktigt och spännande ögonblick för mig och PaaPii, eftersom det var vår första bok, minns Paula.


Mönsterböckerna är ett av de verktyg som PaaPii erbjuder för att hjälpa och stödja kreativiteten. Vi vill främja hantverksskicklighet genom att uppmuntra våra kunder att sy själva! PaaPiis mönsterböcker och tyger ger de instruktioner och material som behövs för att skapa själv. 



Under årtiondet har PaaPii etablerat sig som en pålitlig aktör och har fått ett starkt fotfäste i den inhemska klädindustrin. Klädindustrin har en lång historia i PaaPiis hemstad Karleby och vi är stolta över att vara en del av denna färgstarka historia och en spännande framtid. 


Från första början har vår produktion baserats på hållbarhet, hemkänsla, positivitet och vår egen väg. Alla våra produkter är designade i Finland och kläderna sys i vår egna syateljé i Karleby. De anställda hos PaaPii beskriver företaget som en glad, modig och bra plats att arbeta på. Vi hoppas att dessa saker kommer att förmedlas med hjälp av våra produkter till alla PaaPiis vänner också.

- Det bästa med det här jobbet är feedbacken från kunder och kollegor och det faktum att man konkret kan se de framsteg som har uppnåtts. 

Till exempel har nätbutiken växt i rasande takt och vi har stora travar med försändelser jämfört med tidigare år, säger Paula. 



Anniina har designat nästan 200 olika mönster för PaaPii, där redan välkända söta karaktärer och magiska djur- och naturmotiv figurerar i deras äventyr. Mönstervärlden växer och utvecklas tillsammans med PaaPii. De lekfulla mönstren uttrycker PaaPiis positiva sätt att se på världen och uppmuntrar alla att vara sig själva. Naturen är en stor inspirationskälla för allt som görs hos PaaPii. Ansvar och den egna produktionen berättar om PaaPiis kärlek till naturen och viljan att påverka miljöfrågor. Produktionen har under åren utvecklats till att bli ännu mer miljövänlig och nu kan vi säga att vi bara använder grön el i våra symaskiner. Vi har också precis börjat beräkna vårt koldioxidavtryck. 


10 år är en lång tid, men ett 10-årigt företag är fortfarande väldigt ungt. PaaPii växer och utvecklas, precis som alla 10-åringar: med öppna ögon fulla av nyfikenhet för världen. I framtiden drömmer PaaPii om fina saker - sådana som ger fjärilar i magen av glädje och får dig att le bara av att tänka på det. Var kommer vi att se Siiri och Myyry i framtiden? 

– Olika samarbetsmöjligheter dyker hela tiden upp! Anniina Isokangas.




article image
Gratis mönster till dig – sy en härlig mössa!
Vad kan vara en mer användbar accessoar för olika årstider än en snygg mössa! Få det kostnadsfria mönstret till mössan och sömnadsinstruktionerna och sy de mest imponerande mössorna till dig själv eller som present.
article image
Skapa din egen fantastiska tofsvägg
Använd tofsar till fantastiska hantverksprojekt.
article image
Valet av tunika - tips för att hitta den perfekta tunikan
Tunikor är mångsidiga plagg som kan användas året runt. Läs tipsen som hjälper dig att göra rätt val när du väljer tunika.
article image
Paapii charmar på teaterscenen
Ella och vännerna klär sig i glada mönster från Paapii i Kouvolan Teatteris föreställning Ella ja kaverit - Paterock.
article image
5 anledningar till att välja en finsk produkt
Genom att köpa kläder från Finland vet du att människors välmående har hög prioritet.
article image
Njut av semestern i Karleby
Läs mer och spara tipsen inför sommarsemestern, och planera en resa som passar just dina intressen. Välkommen till Karleby!
article image
Hur mycket tyg behöver jag för mitt syprojekt?
Planerar du ett syprojekt, men undrar hur mycket tyg du ska beställa? Läs mer om vad du ska ta hänsyn till vid uppskattning av tygåtgång.
article image
Minnen på duk - utställning i Lochteå
En utställning med Anniina Isokangas designade tyger- Minnen på duk, öppnas den 25.7.2023 i prästgården i Lochteå.
article image
Patientkläder från PaaPii till Soite barnsjukhus
Vi har kunnat genomföra ett fantastiskt samarbetsprojekt genom att designa och producera en kollektion patientkläder för Soite barnsjukhus.
article image
Designstationen KNUT
På den gamla, charmiga järnvägsstationen i Karleby öppnar en ny designbutik den 31 mars 2023, där hantverk och formgivning från när och fjärran samlas under ett och samma tak.
article image
PaaPii x K-Citymarket
PaaPii-kläder för bebisar och barn från K-Citymarket. I sex utvalda K-Citymarket-butiker kommer du att kunna se PaaPii:s barnkollektion
article image
PaaPii deltar i Arctic Design Week
PaaPiis Pohjola-kollektion kommer att visas upp på Arctic Fashion Show.
article image
Gratis mönster till dig – sy en härlig mössa!
Vad kan vara en mer användbar accessoar för olika årstider än en snygg mössa! Få det kostnadsfria mönstret till mössan och sömnadsinstruktionerna och sy de mest imponerande mössorna till dig själv eller som present.
article image
Skapa din egen fantastiska tofsvägg
Använd tofsar till fantastiska hantverksprojekt.
Se alla