Paapii Magazine

Hur mycket tyg behöver jag för mitt syprojekt?

11.01.2024


Planerar du ett syprojekt, men undrar fortfarande hur mycket tyg du ska beställa? Vid uppskattning av tygåtgången måste hänsyn tas till plaggets storlek och mönster, tygets bredd och skärplanen, dvs. hur mönstren är avsedda att läggas ut på tyget. Den som skapat mönstret har oftast räknat ut hur mycket tyg som behövs för att sy plagget. I instruktionerna nämns vilket material den är avsedd för och vilken tygbredd mönstret är beräknad för. 

 

Utöver mönstret och skärplanen är det bra att tänka på tygets krympning, som kan vara till exempel 5-10 % i naturmaterial. Tygets krympning anges vanligtvis i materialets produktinformation. Observera att tyget kanske inte krymper lika på längden och bredden. Alla tyger ska alltid tvättas enligt tvättråden innan sömnad. Ett plagg gjort från tvättat tyg håller formen och krymper inte mycket under senare tvätt. Vid beställning av tyg klipps inte materialet automatiskt med en extra krympmån, utan detta måste tas med i beräkningen av den beställda kvantiteten. 



PaaPii har publicerat tre mönsterböcker där anvisningarna inkluderar förberäknad tygåtgång. Om du skulle vilja sy något av PaaPiis mönster hjälper vår kundtjänst dig med de rätta beställningsmängderna. På så sätt kan du beställa mönsterboken och nödvändiga Paapii tyger samtidigt om du så önskar.


Hur uppskattar jag mängden tyg att beställa om jag inte har ett mönster klart? 

 

För damkläder är en bra tumregel för att beräkna tygåtgången längden på överdelen + ärm längden + sömsmånen + tygets krympning. Du kan uppskatta tygåtgången genom att mäta axel - fåll längden på ett plagg i rätt storlek och ärm längden. Sen gör du en beräkning baserad på dessa mått. När det gäller damkläder kan även plaggets storlek och tygets bredd påverka avsevärt på hur mycket tyg som behövs. Tyger där mönstret kan klippas i två riktningar kan minska tygåtgången, eftersom det finns fler layoutalternativ när man gör skärplanen och mindre restbitar skapas. Om plagget har en stor krage, en huva, stora kilar eller en särskilt bred fåll, behövs ofta mer tyg än vad som står i de grundläggande instruktionerna. 

 

I små barnkläder är det enkla sättet att beräkna storleken längden på överdelen + sömsmånen + tygets krympmån. Tygåtgången kan uppskattas genom att mäta axel - fåll längden på ett plagg i lämplig storlek och göra en beräkning utifrån det. 

 


Ett exempel på beräkning av tygåtgång för en trikåtröja för barn

 

Önskad axel - fåll längd på plagget är 43 cm i en 104 cm trikåtröja. Tygåtgången beräknas enligt följande:

 

Axel - fåll längd 43 cm + sömsmån vid axeln 1 cm och fåll sömsmån 2 cm = 46 cm Krympning (5-10 %) för ett 46 cm långt tyg ca 4 cm

 

Måtten summerar till 46 cm + 4 cm = 50 cm. 

 

Utifrån beräkningen kan en 104 cm trikåtröja sys av en tygbit på en halv meter. För en tunika behöver du lite mer tyg eftersom axel - fåll längden är längre än för en trikåtröja. 

 


Uppskattade tygåtgångar

 

Du kan beställa tyger med hjälp av denna guide med uppskattningar om du inte har ett mönster ännu. Kontrollera dock alltid den exakta tygåtgången och materiallistan i mönstrets syinstruktioner, om du kan. Tygåtgången är beräknad för PaaPiis ekologiska bomullstrikå eller collegetyg, som kläderna i PaaPii mönsterböcker är gjorda av.


 

Babykläder  

 

Body:

För storlekarna 44-62 är tygåtgång 50 cm, storlekar större än detta 60 cm 


Mjukisbyxor eller leggings med midjeband:

För storlekarna 44-74 är tygåtgång 40 cm, storlekar större än detta 50 cm 


Jumpsuit i trikå:

För storlekarna 44-62 är tygåtgång 60 cm, storlekar större än detta 70-80 cm 



Barnkläder 


Trikåtröja: Storlek 86-140, tygåtgång 50-70 cm 


Tunika: Storlek 86-140, tygåtgång 60-80 cm 


Leggings: Storlek 86-140, tygåtgång 60-100 cm 


Collegetröja eller jacka: Storlek 86-140, tygåtgång 60-100 cm 


Mjukisbyxor: Storlek 86-140, tygåtgång 50-90 cm  



Damkläder 


Tunika (A-linjeformad): Storlek L, tygåtgång 150-170 cm. Storlek 3XL 190 cm 


Trikåtröja (långärmad): Storlek L, tygåtgång 130-140 cm. Storlek 3XL 150 cm 


Klänning (rak, långa ärmar): Storlekar L - 3XL, tygåtgång 200 cm 


Klänning (vid fåll, korta ärmar): Storlek L, tygåtgång 200 cm. Storlek 3XL 220 cm 


Leggings (trikå eller collegetyg): storlek L, tygåtgång 120 cm, stl 3XL 150 cm 


Huvtröja (Halla hoodie): Storlek L, tygåtgång 200 cm. Storlek 3XL, 270 cm 


Jacka (rakt mönster från collegetyg eller jacquard): Storlek L, tygåtgång 180 cm. Storlek 3XL 190 cm. 


Mjukisbyxor: Storlek L, tygåtgång 170 cm. Storlek 3XL 200 cm  



 

Förutom tyger kan du behöva muddtyg, gummiband, sytrådar eller andra sytillbehör för ditt sömnadsarbete. Tänk över allt du kan behöva till ditt sömnadsprojekt när du väljer tyg, så att du kan börja sy så fort du får tygerna. 

 

Har du frågor? Vår kundtjänst hjälper dig gärna om du behöver hjälp eller råd angående beställning av tyger, material eller tygåtgång.


article image
Sy en underbar tygväska!
Var kan man hitta en väska som är rymlig, snygg, slitstark och superhärlig? – Sy en själv! Minttu hos PaaPii gjorde instruktioner till väskan. Ta till vara instruktionerna här och njut av ett härligt slutresultat!
article image
Valet av tunika - tips för att hitta den perfekta tunikan
Tunikor är mångsidiga plagg som kan användas året runt. Läs tipsen som hjälper dig att göra rätt val när du väljer tunika.
article image
Paapii charmar på teaterscenen
Ella och vännerna klär sig i glada mönster från Paapii i Kouvolan Teatteris föreställning Ella ja kaverit - Paterock.
article image
5 anledningar till att välja en finsk produkt
Genom att köpa kläder från Finland vet du att människors välmående har hög prioritet.
article image
Njut av semestern i Karleby
Läs mer och spara tipsen inför sommarsemestern, och planera en resa som passar just dina intressen. Välkommen till Karleby!
article image
Minnen på duk - utställning i Lochteå
En utställning med Anniina Isokangas designade tyger- Minnen på duk, öppnas den 25.7.2023 i prästgården i Lochteå.
article image
Patientkläder från PaaPii till Soite barnsjukhus
Vi har kunnat genomföra ett fantastiskt samarbetsprojekt genom att designa och producera en kollektion patientkläder för Soite barnsjukhus.
article image
Designstationen KNUT
På den gamla, charmiga järnvägsstationen i Karleby öppnar en ny designbutik den 31 mars 2023, där hantverk och formgivning från när och fjärran samlas under ett och samma tak.
article image
PaaPii x K-Citymarket
PaaPii-kläder för bebisar och barn från K-Citymarket. I sex utvalda K-Citymarket-butiker kommer du att kunna se PaaPii:s barnkollektion
article image
PaaPii deltar i Arctic Design Week
PaaPiis Pohjola-kollektion kommer att visas upp på Arctic Fashion Show.
article image
Gratis mönster till dig – sy en härlig mössa!
Vad kan vara en mer användbar accessoar för olika årstider än en snygg mössa! Få det kostnadsfria mönstret till mössan och sömnadsinstruktionerna och sy de mest imponerande mössorna till dig själv eller som present.
article image
PaaPii välkomnas på den japanska marknaden
PaaPiis illustrerade träprodukter har lagts ut till försäljning i Tokyo.
article image
Sy en underbar tygväska!
Var kan man hitta en väska som är rymlig, snygg, slitstark och superhärlig? – Sy en själv! Minttu hos PaaPii gjorde instruktioner till väskan. Ta till vara instruktionerna här och njut av ett härligt slutresultat!
article image
Valet av tunika - tips för att hitta den perfekta tunikan
Tunikor är mångsidiga plagg som kan användas året runt. Läs tipsen som hjälper dig att göra rätt val när du väljer tunika.
Se alla